תאורה לגידול צמחים
בתאורה לגידול צמחים ישנם מרכיבים חשובים מאוד, אז כך שאם החלטתם להתחיל מיזם של גידול צמחים מקורה? זו יכולה להיראות בהחלט משימה קשה ומאתגרת. תאורה לגידול צמחים הוא תחום תאורה מורכב, מדויק וספציפי לכל מטרה.לכן בתחום תאורה לגידול צמחים דורש מקצועיות, סבלנות, אורך רוח, למידה מתמדת ומומחיות.
צרו קשר עם צוות התאורה המקצועי לתחום הגידול צמחים והחקלאות של לד מאסטר להתאמת תאורה לגידול צמחים ☎️ 054.422.8046
אחד החלקים החשובים ביותר בכל פעולת גידול צמחים מקורה הוא התאורה, מחקרים רבים מגיעים תמיד למסקנה – ששימוש בתאורה לגידול צמחים לד מלאכותית הוא הבחירה הטובה ביותר תאורה לגידול צמחים, למטרה זו מכל דרך אחרת והשימוש בתאורה לגידול צמחים עשוי לשנות את עתיד החקלאות.
בתאורה לגידול צמחים הצבע האדום הוא המרכיב העיקרי הדרוש לפוטוסינתזה ועיכוב התארכות גזע. בנוסף, הוא מסמן לצמחים כי אין צמחים אחרים מעליו וכי הוא יכול להתפתח באופן רציף. הכחול ממריץ את התפתחות העלים ועוביים, עיכוב התארכות גזע, התרחבות עלים, עקמומיות לכיוון אור ופריחה.
השילוב של שתי הצבעים הללו (נותן את הצבע הסגול שמאפיין גופי תאורה לגידול צמחים), במילים פשוטות, יביא את הצמח מזרע לשלב הווגטטיבי ובסופו של דבר לפריחה. הוספת כמה צבעי ספקטרום אחרים כמו ירוק, עשויה לשפר את קצב התפשטות העלים ואת התארכות הגזע, וכתוצאה מכך הצטברות ביומסה גבוהה יותר (תשואה). הוספת גלי UV יכולה להשפיע על הצטברותם של תרכובות שיכולות להגביר את טעם המוצר הסופי או את היתרונות הבריאותיים שלו לבני אדם.
ספקטרום, תאורה לגידול צמחים, המכיל את כל הצבעים נקרא ספקטרום מלא ודומה לרוב לאור השמש. אם יש לו פרופורציות גבוהות של ירוק, האור ייראה לבן בעיני האדם ואף שהוא אינו גורם מכריע לצמיחת הצמחים, הוא מאפשר בדיקה חזותית של הצמחים.
באמצעות מחקר אנו יכולים לקבוע מהו האור האופטימלי לגידול צמחים. חשוב לקחת בחשבון בתאורה לגידול צמחים כי צמחים שונים מגיבים בצורה שונה לטיפולי אור שונים (אפילו זנים שונים של אותו צמח). בנוסף, צמח בשלב הפריחה שלו עשוי לדרוש טיפול אור שונה בניגוד למצב שהוא בשלב הווגטטיבי (ריבוי).
במילים אחרות, אנו צריכים לבצע גישה בהתאמה אישית בגלל העובדה שלכל מין צמח יש צרכים שונים. במונחים מעשיים המשמעות היא ביצוע ניסויים לפני שמתחילים ייצור המוני.
צמחי עלים ירוקים כמו בזיליקום, כוסברה וחסה מתמקדים באורכי הגל הכחולים והאדומים. לעומת צמחים שבהם הביומסה של הפרחים היא עיקר העניין, כמו תותים או קנאביס, יש המוסיפים מרכיב של אדום רחוק לספקטרום ושמים דגש על רמת התאורה הגבוהה שיש לתת לצמח. יש צמחים הדורשים תאורה צמודה משתלבת בין הצמחים (הדלייה) כגון עגבניות בכדי לקבל מקסימום תאורה.
עד לפני כמה שנים מרבית המגדלים השתמשו בצבעי הכחול והאדום ללא אורכי גל ירוקים. התוצאה הייתה מגוון פתרונות תאורה שהפיקו רק את אורכי הגל האלה, עם ספקטרום לא רציף. הרעיון היה שצריך להתמקד ביעילות אנרגטית - אם אין השפעה לאורך גל הירוק או לאורכי גל שאינם כחול או אדום, למה לנו לבזבז אנרגיה בהפקה של אותם אורכי גל.
השלבים בבחירת תאורה לגידול צמחים המתאים:
תמהיל הספקטרום - בתאורה לגידול צמחים חלוקת האחוזים לאורכי הגל השונים באור המופק יכול להשפיע על איכות התוצרת, זמן המחזור והמורפולוגיה של הצמח. גוף תאורה לגידולים מספק ספקטרום ספציפי. הספקטרום הוא צירוף של כל אורכי הגל שגוף התאורה מספק, בעוצמות שונות. הספקטרום נבנה על ידי שילוב של LEDs באורכי גל שונים, המוצבים בכמויות ויחס שונה בגוף התאורה. הגרף של הספקטרום שיתקבל יציג את החיבור של כל אלה יחד. ולכן כיום נראה יותר ויותר גופי תאורה עם נורות בצבעים נוספים ותוספות של LED לבן להשלמת הספקטרום, ויצירת רצף מלא יותר של אורכי הגל המופקים.
נצילות אורית - בתאורה לגידול צמחים נצילות אורית היא פרמטר המתאר את כמות האור שמקור אור או גוף תאורה מספקים על כל יחידת חשמל שהם צורכים. ל-LEDs באורכי גל שונים נצילות אורית שונה (PPF/W). נצילות האור תלויה באורך הגל, סוג ה-LED, סדרת ה-LED וביצרן ה-LED.
מדידה - PARMETER או QUANTOMETER הם מכשירים שמודדים עוצמות תאורה שמציגים לנו בסופו של דבר את עוצמת ההארה בנקודת המדידה. לא כל מכשירי המדידה יודעים לפרק את הספקטרום ולמדוד כמה PPFD (צפיפות שטף פוטון סינתתית) יש לנו מכל אורך גל. בהרבה מכשירים נקבל קריאה של העוצמה של כל גוף התאורה והספקטרום שלו יחד.
סימולציה – בתאורה לגידול צמחים הרעיון הוא לקחת גופי תאורה לד ולשנות את היחס בין אורכי הגל לכמות הנוריות (עוצמת התאורה) כדי להגיע למדידה מסוימת של עוצמת אור (מיקרומול) במרחק נתון. היחס גם משפיע על צריכת החשמל של גוף התאורה בעוצמת הארה זהה. מה שבטוח הוא שהצמח המואר לא יגיב באותה צורה לשני גופי התאורה, זאת למרות שהעוצמה הנמדדת זהה. מכאן אנחנו מבינים שכשאנחנו מודדים PPFD המדד המתקבל הוא ביטוי של תמהיל מסוים של LEDs בעלי נצילות אורית שונה. אין טעם להתייחס רק למדד של עוצמת ההארה הנמדדת PPFD לבד. מדד עוצמת ההארה חייב להיבדק יחד עם הספקטרום.
מה רוצה הצמח? - הצמח למעשה דורש עוצמת הארה מסוימת בספקטרום מסוים. השילוב של השניים הוא מה שמסבך את העניינים. על זה נעשים מחקרים, ניסויים ופיתוחים ברחבי העולם. לראש חסה שאנחנו לא רוצים שיפרח יש דרישות ספקטרום שונות משיח תות שנרצה שייתן פרי.
מגדל, יזם, יצרן או ספק שבוחר תאורת LED לגידולים, תאורה לגידול צמחים, צריך להבין ובשאיפה להגדיר את עוצמת ההארה הדרושה על מנת לקבל את האפקט הרצוי מהצמח.
בתאורה לגידול צמחים הנתון של העוצמה המוגדרת לבד לא מספיק כדי לספק פתרון אפקטיבי. המומחיות והאתגר הם להגדיר עוצמת הארה בספקטרום ספציפי עם תמהיל אורכי גל ספציפי שיהיה האפקטיבי ביותר עבור צמח ספציפי, עם ציפיות לתוצאות ספציפיות. כשנפצח את כל הדברים האלה יחד לרמה מדויקת ואמינה, נוכל לגדל ולייצר בדיוק את מה שאנחנו רוצים. התוצרת תגיע לגודל, משקל, צבע, טעם, אורך מחזור גידול וחיי מדף הרצויים על פי דרישת הלקוח. אל תתפשרו, תעשו ניסויים, תשוו פתרונות ותעבדו עם יצרן וספק שמבין את השפה ואת התחום.
צרו קשר עם צוות התאורה לחקלאות המקצועית של לד מאסטר להתאמת תאורה לגידול צמחים ☎️ 054.422.8046